En un obrir i tancar d’ulls, una petita distracció a casa es pot transformar en un malson. El recent incident a València ha posat de manifest la devastació que pot ocasionar un incendi, tot recordant-nos la necessitat d’estar preparats davant de l’inesperat. Però quin paper juguen les assegurances de la llar en situacions com aquestes?

A Espanya, no és obligatori comptar amb una assegurança de llar, però, és una precaució d’allò més intel·ligent. Si fa temps que ens segueixes, coneixeràs el nostre mantra “val més un any abans, que un minut tard”. Aquest tipus d’assegurances, que sovint inclouen cobertura contra incendis, poden ser un salvavides en moments de crisi com el que ha passat a València. De fet, si tens una hipoteca, l’assegurança contra incendis és l’única pòlissa obligatòria, segons estableix la Llei de regulació del mercat hipotecari.

La regulació d’aquestes assegurances es troba a la Llei de contracte d’assegurança, on s’estableix que l’assegurador es compromet a indemnitzar els danys causats per un incendi a l’objecte assegurat. Però què passa en casos específics?

Si bé les assegurances de la llar estan dissenyades per minimitzar riscos i cobrir pèrdues en cas d’un incendi, hi ha circumstàncies en què les companyies poden no responsabilitzar-se’n. Per exemple, si no es compleixen els requisits de seguretat establerts per a les comunitats de veïns, és possible que l’assegurança no cobreixi els danys en àrees comunes.

Les assegurances cobreixen una àmplia gamma d’incidents, des d’incendis accidentals fins a actes de malícia externs o negligència pròpia. No obstant això, es poden excloure casos com a danys per manca de manteniment o situacions provocades per l’assegurat.

És important comprendre què inclou i què no inclou la vostra assegurança d’incendis. La cobertura pot variar, des de danys a l’edifici fins al contingut de casa teva. A més, algunes assegurances ofereixen beneficis addicionals, com ara allotjament temporal, trasllat de mobiliari no afectat i reparació de jardins.

En moments com aquests, la prevenció i la preparació són clau. Comptar amb una assegurança de llar adequada pot marcar la diferència entre la ruïna financera i la recuperació ràpida. A més, el teu corredor d’assegurances estarà al teu costat per ajudar-te i assegurar-te durant tot el procés. Així que, no esperis que sigui massa tard. Protegeix la teva llar i els teus éssers estimats amb una assegurança de llar fiable i completa. Mai no se sap quan ho necessitaràs, però quan ho facis, estaràs agraït per haver pres precaucions amb anticipació.