El món digital fa temps que va arribar per a quedar-se. La digitalització no sols s’ha introduït en les empreses sinó també a nivell particular i, fins i tot, en les “coses” que ens envolten (electrodomèstics, mòbils, vehicles…).

En aquest sentit, la digitalització de la societat ha suposat una nova porta d’entrada per als criminals que troben en el món digital un terreny sense explotar. Això es posa especialment de manifest en les PIMES espanyoles, les quals temeràriament no es consideren atractives per a ser objecte de ciberatacs i, per tant, el 67% no estan degudament preparades davant tals amenaces, ignorant que, en cas de sofrir un, suposa un cost mitjà de 35.000€ i el tancament de la companyia en el 60% dels casos.

Evitar un ciberatac és impossible, però sí que podem posar algunes barreres o seguir uns certs protocols que ens poden ajudar a aconseguir que no tinguin èxit.

Verificació de dos passos

És molt possible que en el moment de registrar-te en una web t’hagin demanat que confirmis la teva subscripció a través d’un enllaç enviat per email. Això es diu doble confirmació de subscripció o Doble Opt-in i permet verificar que, efectivament, ets la persona que s’està registrant.

Doncs bé, la verificació en dos passos és semblant però dirigida a persones administradores d’una web o una xarxa social. Consisteix a accedir normalment amb l’usuari i password però, a més, realitzar una segona acció de verificació, consistent per exemple a introduir un codi addicional que en aquest moment rebrem en el mòbil o per email.

Actualitza el teu programari

És indispensable mantenir actualitzats tots els programes informàtics existents en la companyia. Des del programa que et permet gestionar les factures a nivell intern, fins al plugin més insignificant inclòs en la teva pàgina web.

Si no ho fas és possible que a curt o mitjà termini tinguis sort i no succeeixi res. No obstant això, tard o d’hora aquesta falta d’actualització es convertirà en una una vulnerabilitat que solen aprofitar els ciberatacs.

Fes còpies de seguretat periòdiques

Disposar d’una còpia de seguretat del teu negoci actualitzada no necessàriament ha de suposar un gran esforç, ja que el procés pot actualitzar-se i, no obstant això, té un doble avantatge. D’una banda, et permet tornar a treballar de nou pràcticament des del minut un, mentre es duu a terme el procés de recuperació. Per un altre, si finalment no es pogués dur a terme la recuperació, gràcies a la còpia de seguretat no haurem de començar de zero.

Activa el Certificat de Seguretat SSL en la teva pàgina web

Això convertirà la teva adreça d’HTTP:// a HTTPS:// i permetrà que els navegadors es connectin de manera segura a la teva pàgina web. A més, ajudarà al posicionament d’aquesta, ja que Google premia a les pàgines que tenen implementat aquest sistema de seguretat.

Verifica el teu lloc web amb Search Console

Search Console és una eina gratuïta de Google que analitza el teu lloc i detecta possibles errors i fallades de seguretat, alhora que et dona pistes per a solucionar-los.

Introdueix la ciberseguretat en la teva cultura d’empreses

Tots els empleats han de ser conscients de les amenaces en ciberseguretat existents avui dia i que ells, involuntàriament, solen ser una de les principals vies d’entrada més utilitzades pels ciberdelinqüents per a introduir-se en les empreses.

És important disposar de protocols de seguretat que els empleats han de complir, així com posar en el seu coneixement les argúcies més habituals utilitzades pels ciberdelinqüents per a aprofitar-se de la seva innocència.

A més de totes aquestes mesures, des d’Alertis Sant Cugat també et recomanem contractar una assegurança contra ciberatacs. Consulta’ns sense compromís i t’ajudarem a blindar el teu negoci.